Поддържане на чистота в жилището

За поддържането на чистотата и реда в дома се изразходва твърде много време и усилие, тъй като жилището непрекъснато се замърсява. Колкото по-близо до улицата е домът ни, колкото по-гъсто населено е мястото, където живеем, толкова повече е замърсен въздухът и повече нечистотия влиза в дома.

Почистване на жилището

Достатъчно е да влезе сноп слънчеви лъчи през прозореца, за да се види какво гъмжило от невидими иначе частици плуват из въздуха. И това гъмжило е толкова по-голямо, по-гъсто, колкото по-нередовно се чисти.

Не изтупаните килими, непочистеният под, не изтърсваните редовно завивки и постелки от леглата увеличават запрашеността в дома ни. А с праха се носят и невидими с просто око микроорганизми, бактерии, плесени и др., причинители на редица болести, които вдишваме.

Чистият, спретнат и подреден дом е красив, естетичен и приятен. Борбата за чистота и порядък е борба за естетика, красота и уют в нашия дом. Домът се чисти и се разтребва всекидневно, периодично (седмично, на месец, на три месеца) и основно.

Всекидневно чистене и разтребване

То обхваща всички помещения. Проветряват се стаите и след това се поставя всяка вещ на място. Прибират се вещите, извадени от гардероба, проветряват се и се подреждат леглата, почиства се и се измива подът, задължително на входното антре, изтърсват се подовите постелки от онези места, където има най-голямо движение, мият се съдовете, подреждат се, обира се прахът от всички мебели и пр.

И това трябва да се вмести между приготвянето на храната, подготовката и отиването на работа. Никога не трябва да се оставя неподредено жилище. Нужно е да се стане 30 минути по-рано и да се постави всичко в ред. Да се върне човек след уморителния работен ден в не разтребено и непочистено жилище е крайно неприятно.

Седмично чистене

Наложително е един път седмично жилището да се почисти по-основно. Практиката по седмичното чистене в отделните домове е различна. Едни чистят в петък, други в събота, трети оставят всичката работа за неделния ден и развалят празника си. По-добре е да се чисти в разстояние на 2-3 дни по малко, но непременно да се чисти.

Седмичното чистене се състои в по-продължително проветряване, старателно изтупване на подовите постелки, изтърсване на постелките и завивките на леглата, избърсване на праха от вратите, рамките на прозорците, мебелите, над библиотеката, над гардеробите, основно почистване с прахосмукачка и миене на пода и под леглата, шкафовете и др. избърсване на стъклата поне на една стая (с оглед на 3-4 седмици всички стъкла да бъдат почистени).

На 2-3 месеца стените се почистват от паяжини, покривките на меката мебел и от леглата се перат и т.н.

Основно пролетно почистване

Нарича се основно, тъй като при него не се оставя нито едно място от дома, в който домакинята да не надникне, да не избърше и да не измие, да не проветри. За него са необходими повече дни. Най-добре е чистенето да започне от тавана, мазето и килера, където има най-много прах, мухъл и др., а после да се чистят жилищните помещения. Най-накрая се чисти кухнята.

Преди голямото почистване трябва да се изчистят и да се подредят шкафовете, чекмеджетата, библиотеката, гардеробите. Дрехите от гардероба се изнасят на слънце за 3-4 часа. Те се изтупват добре и се прибират отново в добре почистения гардероб. Книгите от библиотеката се изтупват и се избърсват добре.

При пролетното почистване се изваждат всички постелки, завивки, възглавници, килими за изтупване и проветряване. Изпират се пердетата. Най-накрая идват грижите за цветната градина и стайните цветя - пресаждане, прехвърляне и др.

Основно почистване се прави и през есента. То отнема много сили и време, но е добра традиция.