Как да се грижим и чистим ръкавиците си?

Ръкавици използва всеки от нас. Те са актуални, не само през зимния сезон. Има различни вариации – вълнени, кожени, от по-мека кожа, дантелени, декоративни, за работа, за спорт или шофиране, с един, пет или дори без пръсти.

Полагането на елементарни грижи за тях можа да ви помогне в продължителното им запазване. Ето няколко съвета:

Бели ръкавици - почистени

Съвет № 1 – Плетените ръкавици се перат в хладка вода, с разтворен в нея сапун или пък някакъв перилен препарат. След като изплакнат добре, в последната им вода се добавя оцет. Количеството му е 1-2 супени лъжици. Изсушаването им става върху суха кърпа. Когато по изсъхнат се слагат на ръцете, за да не се загуби първоначалната им форма. По-късно може и да се изгладят със слабо нагрята ютия. По същия начин може да изперете и копринени ръкавици.

Съвет № 2 – Почистените ръкавици, чиято материя е много мека кожа могат да придобият хубав приятен гланц, ако ги натриете леко с талк.

Съвет № 3 – Ръкавиците от кожа се мокрят и от потта на ръцете ни. Тогава трябва да ги почистите веднага, защото от силното действие на потта стават много твърди и се уврежда материята им. Дори кожата може да се напука.

Съвет № 4 – Всички сме слагали гумени ръкавици и знаем колко трудно се поставят на ръцете ни. Решението е много просто – отвътре се посипва малко талк. Това ще помогне във вариант, в който ръцете ни се изпотят. След употребата на ръкавиците трябва да се изпънат много добре. Ако не го сторим може да загубят формата си или да се залепят.

Съвет № 5 – Кожените ръкавици, които са от материал, пригоден за изпиране се перат двукратно в сапунена вода. След това ги оставяме да се изцедят. Малко преди да изсъхнат се изпъват и оставят на не много горещо и слънчево място, докато изсъхнат изцяло.

Съвет № 6 – Много тесните кожени ръкавици се завиват в хавлиена влажна кърпа за няколко минути, след това се поставят на ръцете, докато изсъхнат.

Съвет № 7 – Белите ръкавици се почистват от лицевата страна с брашно. След около минута-две се изчеткват с мека четка за дрехи. Така отново ще възвърнат белия си цвят.