Видове почистване на килими

Днес на пазара се предлагат най-различни килими, изработени от най-разнообразни материи по традиционни или иновативни технологии. За да запазим обаче качествата на нашите килими, то ние трябва редовно да ги перем и почистваме, за да запазят те максимално дълго време своите характеристики.

В зависимост от материята на килима е нужно и да подходим специфично към неговото почистване и поддръжка, като така гарантирано неговата трайност и яркостта на цветовете му. Ще обобщим основните и най-популярни начини за пране на килими, които се прилагат у нас от фирмите за почистване на килими:

  • Екстрактно почистване на килими с гореща вода – известно и като парно почистване на килими, при което посредством пара се достига до всяко кътче на замърсената тъкан на килима.
  • Дълбоко почистване на килими – то се извършва от страната на основата на самия килим и премахва най-различни компоненти, като прах, мръсотия, алергени, мухъл и т.н.
  • Сухо почистване на килими – този метод разчита на минималното количество използвана влага докато трае процедурата по пране на килими. Този тип почистване на килими ще ви гарантира безрисковия краен резултат от цялата процедура и ще възстанови искрящите цветове до нивата, в които са били в деня на покупката.
  • Ензимно почистване на килими – този тип третиране борави с активни вещества, които лесно се справят с натрупаните прах и мръсотии или други неприятни вещества по вашия килим. Благодарение на активните съставки в препаратите и специалната технология вие лесно можете да се справите дори с най-комплексните замърсявания.

В зависимост от спецификата на вашия килим, вие ще можете да се възползвате от най-подходящия вариант за вас. За да изберете правилното решение, то можете да се консултирате с опитни служители от специализираните фирми за почистване и пране на килими, които от край време изместват толкова популярните, но неефективни в пълна степен автомивки, чиято няма смисъл да се лъжем дейност касае почистването на автомобили.