Съвети за почистване на дома

1. Ред означава да не разхвърляме - отговорете си на въпроса: "Как да ми остане свободно време, когато се върна от работа, щом сутринта съм премерила две блузки и съм ги захвърлила на фотьойла, защото накрая съм решила да облека трета?" Ако и вие, и съпругът ви, и децата ви постъпвате по същия начин сутрин, когато се приберете, ще намерите поне десетина разхвърляни из къщата вещи.

почистване на дома

Към тях прибавете 4-5 чаши и чинии от закуската, мръсни чорапи и неоправени легла и... поне половин час от свободното ви време вече ще е отлетяло безвъзвратно. Затова вместо да си разваляте настроението, постарайте се да научите и себе си, и семейството си на самоконтрол. Нека всеки слага вещите си на мястото. Сутринта оправете леглата, преместете приборите от закуската в мивката.

Затваряйте капачката на пастата за зъби в банята и поставяйте дрехите за пране на мястото им. Всичко това отнема малко време, когато се прави редовно. Иначе ще трябва да го свършите вечер, когато сте уморени и имате право на далеч по-приятни занимания.

2. Ценете времето си - не позволявайте домашните задължения да ви отнемат цялата вечер. Ако простирате, изпъвайте добре дрехите, така ще ги изгладите по-лесно. И гладете само това, което имате намерение да облечете на сутринта. Иначе жалко за пропиляното време и електричество.

3. По-малко, но редовно - ако поставянето на вещите на мястото им ви хареса, ще ви отпаднат и част от безсмислените усилия. Това обаче няма да ви отърве изобщо от чистенето. Почистете, разбира се, но с ум. Първото, което хрумва на всеки, когато си представя занемарен дом, е прахът. За да не се натрупва по мебелите, отделяйте 5-10 минути всеки ден за досадното занимание и вкъщи винаги ще има усещане за чистота. Пускайте редовно прахосмукачката.

4. Блясък и аромат - когато вкъщи няма прах, подовете са чисти и няма разхвърляни дрехи и неизмити съдове, можем да кажем, че липсват само лъснатата баня и свеж аромат. Един-два пъти в седмицата оглеждайте дали в сервизните помещения всичко е наред - една от най-неприятните гледки е непочистеният фаянс, затова най-добре не чакайте да дойдат почивните дни, за да се развихрите с четките и парцалите. И не забравяйте редовно да проветрявате дома си.

А за да ухае приятно, можете да използвате различни ароматизатори, които освен че придават свежест, създава и добро настроение вкъщи. Но помнете: и най-добрият аромат би бил неприятен в съчетание с непочистен и затрупан с ненужни вещи и боклуци дом.