Почистване на сребро

Изделията от сребро се почистват с прах от тебешир и амонячна вода. След почистването е необходимо изделията да се промият с вода и да се изтрият до сухо.

Друг по-сигурен начин за почистване на сребърни изделия е следният. Сребърното изделие се почиства първоначално с топла вода и сапун и още топлата повърхност се намазва с разтвор от 1 т.ч. натриев тиосулфат и 3 т.ч. вода. Даже силно потъмнялото сребро след няколко минути става светло. След това изделието се изтрива с кърпа.

сребро почистване

Изделията от сребро и посребрените изделия потъмняват на въздуха. За да се избегне това, върху тях трябва да се нанесе тънък слой от колодий. Незабележимият за очите слой от колодий предпазва среброто от потъмняване. Колодият се премахва лесно чрез измиване на изделията с гореща вода или спирт.

Сребърните накити и предмети се чистят много добре с пепел от пура. Потъмнели и захабени сребърни накити може да получат вид на нови при почистване по един от следните начини:

  • Приготвя се разтвор от сапун, поставят се в него сребърните накити и се варят пет минути. След това се изтриват до сухо с фини стърготини. Така изчистените накити възстановяват първоначалния си блясък.
  • Поставят се в половин литър сапунена вода 20 капки амоняк и с получената смес накитите се търкат с помощта на четка. След това се оставят да престоят 1-2 часа в дървени стърготини.

Петна от восък по сребърните свещници не трябва да се почистват с ножче, защото металът се надрасква, или чрез нагряване на огън, защото често пъти свещниците са споени с метална сплав, която може да се разтопи от топлината. В този случай е удобно свещниците да се почистят като се залеят с вряла вода. След това трябва да се подсушат добре.

Петна от ръжда върху посредствени предмети се изчистват с топъл оцет. След това изделията се изплакват с чиста вода и се изсушават. Това общо взето са методите за почистване на сребро.