Одеялата ви се нуждаят от почистване

Няма нищо по-приятно от топлината на вълненото пухкаво одеяло през студените зимни и есенни дни. Не е достатъчно то да е доброкачествено, за да се запази дълго. Необходимо е за него да се полагат грижи. Опитайте се да спазвате някои съвет и ще имате плътни, пухкави одеяла с хубави багри за дълго време.

- Всяка година почиствайте основно одеялата. Изперете ги вкъщи на ръка. Ако ги дадете на почистване, настоявайте то да бъде сухо.

- Ако решите да ги изперете в пералня, използвайте специалната програма за вълнени дрехи. Ако прането е на ръка, то не трябва да бъде с много силно натискане и търкане. За да ги почистите най-добре ги мачкайте леко между дланите си.

- Никога не изстисквайте вълнените одеяла, за да ги изсушите. Оставете ги да се изцедят и тогава ги прострете.

- Одеялата от синтетични влакна трябва да се прострат веднага след последното изплакване. Внимавайте добре след почистването да не остане пяна от сапуна.

- Температурата на водата за почистване не трябва да бъде по-висока от 30 градуса, а перилният препарат или сапунът да бъдат специално за вълнени дрехи или фини тъкани.

- Добре е веднъж в седмицата да тупате с тупалка одеялата и да ги проветрявате задължително. Ако нямате време и възможност, можете да почиствате одеялата с прахосмукачка и да отстраните евентуално получените петна.

- Не подреждайте леглото веднага след ставане от сън. Всеки ден проветрявайте добре одеялата.