Почистване на мебели

Мебели от обикновено бяло дърво се почистват, като се изтриват от прах. Измиват се с топла вода и сапун. Резбовани мебели се почистват от прах със специална четка, мека метличка, вълнена или копринена кърпа или кожа. При тях това е най-ефективното почистване.

мебели почистване

Покрити с байц мебели се почистват от прах с мека кърпа или кожа. Повредите върху тях се поправят с едноцветен байц. Тези мебели не се мият с вода. Матираните мебели се почистват само със сух парцал, кожа или мека четка.

Полирани мебели се почистват ежедневно с мека кърпа. Периодично те могат да се освежават, като се намажат с политура и мебело-чистител и се лъснат със суха кърпа. Полираните мебели не се мият никога с вода и сапун. Полираните мебели трябва да се пазят от горещи предмети, от петна от спирт, оцет и вино, които не се почистват и загрозяват политурата.

Боядисани мебели се почистват с топла вода (без сапун) или с отвара от трици (попарват се с 50 г трици в 2 л вряла вода). Петна от боядисана мебел се отстраняват, като се търкат кръгообразно с трици. Триенето се извършва с кърпа или кожа.

Лакирани мебели се поддържат чрез всекидневно избърсване на прахта, лъскане с кожа или кърпа.

Мебели от тръстика се почистват ежедневно от прах. При основно чистене се измиват с хладка вода и сапун. В сапунената вода може да се добави малко сол. После се изплакват добре и се изсушават на проветриво място. Лакираната тръстикова мебел се мие с хладка вода, изсушава се и се полира с мека кърпа. Тръстиковите мебели се оставят на сянка при сушене. Това се отнася за всички плетени мебели.

Тапицирани мебели се почистват с чист парцал, потопен в смес от вода и оцет. Те могат да се тупат, застлани с лека влажна покривка, която се изпира или сменя с друга такава многократно. Могат да се почистват с четка или с прахосмукачка. Плюшените мебели се чистят с четка, потопена във вода и амоняк.

Търкат се в посока на власинките на тъканта. Преди да почнете да изчетквате тези мебели, отворете прозорците и вдигнете килима, поставете съдове със студена вода и широки отвори, за да "гълтат" прахта. Гарантираме ви високо ниво на почистване с този метод.