Почистване на прахта у дома

Много от нас са истински маниаци на тема чистота и почистване - боготворят прахосмукачката, четката с пера за паяжините, гъбата, метлата. Но даже ненадминатите в това "изкуство" остават с усещането, че колкото повече почистват прахта, толкова по-настъпателно тя превзема дома им. Залогът е наистина голям - става дума за милиарди микроскопични частици, които полепват навсякъде и много често предизвикват обриви или алергични пристъпи.

Няма място, където домашният прах да не се настани - мокетът, килимите, пердетата, покривките, матраците са истински развъдници на най-разнообразна флора и фауна. Домашният прах е отколешен враг на всяка жена. Днешните килими и мокети са най-подходящата среда за заселването на праха и развъждането на микроби.

Противодействието е пределно ясно: често проветряване на помещенията, всекидневно минаване с прахосмукачка, пране на спалното бельо веднъж седмично при 60 градуса температура на водата, покриване на мебелите. Продават се също така и спрейове, които въздействат на бактериите. Ето и малко прашна статистика:

- Годишно 42 милиона тона прах се изсипват върху САЩ, от които 30 милиона са с естествен и 12 милиона с човешки произход (мъртва кожа).

- Всеки ден всеки човек губи между 0.5 и 1 грам кожа - мъртви клетки.

- 7% от природния прах се дължи на пожарите и вулканичните изригвания.

- Всяко година на Земята се отлагат 10 000 тона космически прах.

- Всяка година в къща с 6 стаи, разположени в умерен климатичен пояс, се отлагат 15 кг прах.

- В 1 куб.см. въздух се съдържат между 50 000 и 100 000 частици прах.

- Един жител на голям град поглъща всеки ден 8 000 литра въздух, в който се съдържат 400 милиарда частици прах.