Полезни правила при почистване - Част 3

- Направете усилие да привикнете да работите едновременно с две кърпи в двете ръце. Това е въпрос само на тренировка, а ефективността е голяма.

- При мокро почистване не забравяйте, че веднага трябва да изтриете почистеното с кърпа до сухо. Отнася се еднакво за блажно боядисани повърхности, стъкла, огледала, метални предмети, мебели.

- Ако стените ви позволяват миене, започнете го от долу на горе. Така ще избегнете стичането на мръсни капки и струйки, следите от които няма да се заличат никога, ако са потекли по неизмитата стена. Изобщо миенето е винаги от долу на горе; почистването на праха - от горе на долу.

- Миенето с не пенливи препарати е винаги за предпочитане.

- Отваряйте кутии и пакети със съдържание, което се разсипва, над мивката, за да не се наложи да почиствате и разсипаното.

- За почистването на петна от пръсти по мебели и тапети ще ви помогне най-много... обикновена ученическа гума.

- Ако падне храна или се разлее напитка върху килима (мокета), неизбежното леке ще почистите лесно, ако поръсите веднага мястото със сода или газирана вода.

- Краката на мебелите оставят следи върху килимите (мокетите), които ще заличите, ако сложите върху мястото мокра кърпа и прекарате гореща ютия, но без да изсушавате напълно кърпата. След това разрошете мястото с твърда четка или клечка за зъби.

- Спазвайте всички правила за безопасност на труда - не се качвайте на несигурни стълби, маси, столове и столчета и др. И най-малката небрежност може да ви коства много!

- "Давайте ухо" и прилагайте всичко ново и практично, което чуете. Заведете си дори "домакински" бележник, който ще запомни вместо вас и услужливо ще ви предложи при нужда дребните, но особено полезни съвети.