Полезни правила при почистване - Част 2

- За да "удължите и изтъните" ръцете си, пригответе си предварително подходящи инструменти - памук, конци, клечки, пръчки и четки с различна дебелина и дължина. Така бързо и лесно ще почистите малки отвори, ръбове, ъглите на стените, тесни пространства между мебелите, радиаторите.

- Преди да започнете почистването на някое помещение, най-напред го подредете: изнесете ненужното, поставете всичко на обичайното му място.

- По-мощната прахосмукачка е по-добър помощник. Ползвайте всичките й приспособления и за всичко, предвидено в упътването. Подвижните части сложете в найлонова торба и ги пренасяйте от стая в стая заедно с прахосмукачката, за да не ги търсите непрекъснато.

- Не се залъгвайте с лъже икономии! Вместо само стари парцали набавете си и специални кърпи, гюдерии, гъби и др. Голямата кърпа е винаги за предпочитане, защото с едно движение на ръката ще почистите по-голяма площ.

- На пазара има и приспособления за миене на прозорци. Те се състоят от дунапренова и гумена част. След навлажняване на стъклото с дунапреновата част гумената се прекарва плътно прилепнала по него.

- Гъбите, гюдериите, кърпите, с които работите, трябва да бъдат чисти. Ако не, те само ще зацапват.

- За да използвате по-дълго време гюдерията, след употреба я изперете в солена вода, като към последната вода за изплакване прибавите няколко капки глицерин. Леко влажна, навийте я на руло и я приберете до следващия път, когато ще ви е необходима.