Ретуширане

Светлите петна или ореолите, които остават след почистването на основното петно (след избелване или от разтворено багрило), се отстраняват чрез ретуш със специални ретушори или с течни бои за ретуш, които могат да се нанесат с дървена пръчица. Това обаче трябва да става много внимателно, за да не се повреди материята повече, отколкото е била повредена преди ретуша.

За ретуширането са необходими:

1. Цветни, маслени моливи и пастелни моливи.

Употребяват се предимно за ретуширане на вълнени и копринени тъкани, придобили матов оттенък. Трябва да се знае обаче, че този вид ретушировки са твърде нетрайни, особено тези с пастелни бои. За да им се предаде по-голяма трайност, препоръчва се ретушираните места да се пригладят през влажна кърпа.

2. Маслени бои. Това са цветни пасти, разтворими в бензин.

Смеси от тези бои, отговарящи на цвета на обработените материи, се разтварят в лаков бензин, след което с тях се напоява тампон от филц (от стари шапки) или фланела. След като тампонът изсъхне, той леко отдава боята си върху тъканта. Разтворените в бензин маслени бои могат да се нанесат и непосредствено върху обезцветеното място с късче филц и внимателно да се разтрият.

3. Бои, разтворими в мазнини.

Тези бои самостоятелно или в смес се разтварят в олеинова киселина и бензин. В разтвора се потапя късче филц или фланела и след изсъхването им се използват за ретуширане, както е описано по-горе.

4. Пулверизатор (като тези за одеколон)

Посредством който боите, разтворени във вода, бензин, спирт или други разтворители, лесно се напръскват върху тъканта, без да се образуват забележими граници върху оцветеното място. Пулверизаторът е особено подходящ за обработване на по-големи участъци от тъканта.