Разпознаване на отделните видове петна

Мазните петна нямат рязко изразени граници върху тъканта. Тяхното почистване е трудно. Контурите им са разлети или са във вид на разпръснати по всички страни "лъчи". Пресните мазни петна са винаги по-тъмни от тъканите, върху които са образувани. Колкото по-старо е едно мазно петно, толкова повече то светлее и придобива матов оттенък. Освен това старите мазни петна проникват дълбоко в тъканта и се появяват дори и на обратната й страна. Стават все по-трудни за почистване!

Така наречените "лесно разтворими" мазни петна се получават от растителни масла (олио, зехтин), краве масло, восък и др. Към "трудноразтворимите" мазни петна спадат петната от безир, смоли, лакове, блажни бои, червен восък, смазки и др. Не съдържащите мазнини петна са с рязко очертани граници. Цветът им варира от жълтеникав до кафяв. Контурите им са по-тъмни от самите петна. Такива са петната от пиво (бира), плодови сокове, пресни плодове, чай, кафе, вино и др.

Петната, съдържащи едновременно и мазнини, и не мастни вещества, са едни от най-често срещаните. Краищата им в зависимост от съдържанието на мазнини са повече или по-малко ясно изразени. Обикновено се задържат по повърхността на тъканите и само влизащите в тях мазнини проникват по-дълбоко. Към тази група спадат петната от мляко, кръв, супи, млечна кафе, сосове, уличен прах и др.

Така наречените "окислени" петна са с разлети краища и в зависимост от "възрастта" им са жълтеникави или червеникави, ,а понякога и кафяви. Те се появяват върху образувани вече петна от нововъзникнали вещества в резултат на действието на светлината, кислорода от въздуха и други фактори. Тези петна са едни от най-трудноотстранимите. Стари петна от ягоди, плодове, парфюми, чай, кафе, вино, плесен и др. обикновено се окисляват.

Голяма част от петната, докато са още пресни, могат да се почистят, като се промият няколко пъти с вода - най-напред със студена, а след това с гореща. При тази обработка (почистване) обаче трябва да се има предвид, че по някои тъкани от самото намокряне с вода се образуват петна. Затова се прави проба, като някое чисто място отвътре на дрехата (подгъв или шев) се намокря с малко вода. По този начин може да се установи и трайността на багрилата спрямо действието на водата.

Петната от растителни и животински мазнини, безир, смоли и други подобни вещества се почистват с някой органичен разтворител (спирт, бензин и др.), тъй като са неразтворими във вода. Тези петна се почистват по описания по-горе начин за отстраняване на по-големи и по-тежки петна с тази разлика, че по-тежките и ло-дълбоко проникнали в тъканта петна се почистват чрез натриване не с тампон, а чрез мокра обработка с четка. По-добри резултати се получават, ако петната, вместо да се трият с четката, се потупват с нея. Така разтворителят прониква по-дълбоко в тъканта и тя се запазва от разнищва не.

По-нетрайните и фини тъкани трябва да се обработват от опаката им страна, и то с мека четка. Върху по-малките петна по фини тъкани разтворителят се нанася с помощта на стъклена или дървена пръчица. Един от сигурните начини за почистване на петна е обработката им с избелители. Този начин обаче не може да се приложи върху десенирани или цветни тъкани, тъй като избелителите могат да разрушат и багрилата.

Някои текстилни материи обаче, като поплини (райе, каре и дюс), зефири (райе, каре и дюс), кърпи за лице, жакардови покривки и салфетки, поплини за пижами и др., са обагрени с трайни спрямо действието на избелителите багрила, поради което петната по тях могат да се избелват и почистват с разтвор от белина или други хлорсъдържащи избелителни средства.

Забележка. С белина могат да се избелват (почистват) само изделията от памук, лен и изкуствена коприна. Вълнените изделия и изделията от изкуствена коприна се избелват с кислородна вода, а изделията от синтетични влакна не могат да се обработват нито с белина, нито с кислородна вода.

След като петното се почисти с избелителното средство, тази част от дрехата трябва да се изпере многократно с чиста студена вода и след това мокрото място бързо да се подсуши, като се попие със суха кърпа, гюдерия или други подобни материи или като дрехата се завие със суха кърпа. Останалата още влага се разнася равномерно по всички страни с помощта на пластмасова гъба - така се предотвратява образуването на ореоли.

Ореоли могат да се образуват също, ако при почистването на петното се разруши апретурата на плата и тя се извлече заедно с течността.