Помощни средства за почистване на петна

За почистването на петната ни е необходимо следното:

1. Една или две дъски, които по вид и форма наподобяват дъските за гладене на дрехи. Едната дъска е предназначена за почистване на петна от бели тъкани, а другата - от цветни дрехи. Вместо специални дъски може да се използва плотът на гладка маса или гладко рендосани дъски, покрити със стъкло, гетинакс или друга подобна материя.

Необходими са и три плочки: една дървена, една стъклена и една мраморна. Дървената плочка служи за почистване на памучни и вълнени изделия, а стъклената и мраморната - за почистване на копринени изделия.

2. Две малки четки от бяла четина - едната мека, а другата по-твърда. Тези четки се употребяват за почистване на бели и, светло обагрени изделия.

3. Две четки - една мека и една твърда - от черна четина. Те служат за почистване на тъмно оцветени изделия. Меките четки се употребяват за чистене на по-нежни материи, а твърдите - за почистването на по-плътни и гладки материи.

4. Емайлирана тенджерка за поставяне или нагряване на течности. Тя може да се използува още за изплакване на почистените места и за измиване на четките.

5. Тензух или марля за попиване на влагата от намокрените места по дрехите.

6. Една или две финопорести пластмасови гъби (но не и гъба от каучук).

Освен изброените по-горе основни прибори необходимо е да разполагаме и с няколко стъклени тръбички и стъклени пръчки (могат да се заменят и с дървени). Те се използуват за нанасяне върху тъканите на капки от течностите за чистене на петна. Не е излишна и една пипетка за накапване на течни реактиви върху тъканите, които се почистват и избелват.